● RAZMIŠLJANJA

---------------------------------------

Rubrika, odprta za argumentirane šahovske komentarje.

Vaše prispevke pošljite na email: andrej.znidarcic@elkatv.si

Vabljeni k sodelovanju!

Naslovnica

Silvo Kovač

6. november 2018

* Zakaj igralci odhajajo

Kot dolgoletni šahovski ljubitelj še vedno z zanimanjem spremljam šahovske dogodke doma in po svetu. V prvem novembrskem vikendu sem bil zvesti spremljevalec tekmovanja v državni članski ligi, ki je potekala v Ljubljani. Spremljal sem rezultate dvobojev in potek odigranih partij, vendar pa me je najbolj presenetil nastop nekdanjih novogoriških šahistov in šahistk v drugih slovenskih ekipah: velemojster Jure Borišek/ZŠK Maribor/, velemojstrica Jana Krivec /Triglav Krško/, velemojstrica Ana Srebrnič /ŠK Ljubljana/.

Ekipa Nove Gorice (rating 2266) je po moči na devetem mestu, deseta je ŠS TZ Prevodi Dvojka Kranj (2202); najmočnejša je  ekipa ŽŠK Maribor ( 2556).

V ekipi Nove Gorice razen očeta Vojka in sina Marka Srebrniča nastopajo mlade in perspektivne šahovske moči: Zamar Kodelja Jurij, Matic Škrinjar, Tine Markočič, Saša Kobal ..., ki pa še nimajo ligaških izkušenj in so po treh krogih na 7. mestu ter se bodo borili za obstanek med najboljšimi.

Zakaj v ekipi ne igrata Aljoša in Kiti Grosar in zakaj so velemojster in velemojstrici zapustili novogoriško ekipo, saj so svoje prve korake v šahovski svet in do mednarodnih šahovskih naslovov prišli skozi novogoriško šahovsko šolo in se v minulih dveh desetletjih kalili na mednarodnih HIT-ovih turnirjih.

Novogoriški šahovski kolektiv je bil vrsto let med najboljšimi v državi, zato bo moralo vodstvo analizirati vzroke, zakaj jih zapuščajo najboljši posamezniki. Ali so vzrok sredstva, ki

ne omogočajo stimulacijo za igro v ligaškem tekmovanju, ali pa so posamezniki pozabili na svojo pripadnost in se predali konkurenci?

Tudi velemojster Jure Škoberne je bil pred leti v „štajerski šahovski navezi“, vendar se je vrnil v rojstni Tolmin in s Posočjem uspešno vodi ekipo v II. članski šahovski ligi - zahod.