● RAZMIŠLJANJA/ Šahovski utrip www.drustvo-sahpiran.si

---------------------------------------

Rubrika, odprta za argumentirane (predvem) šahovske komentarje.

Vaše prispevke pošljite na email: andrej.znidarcic@elkatv.si

Vabljeni k sodelovanju!

Naslovnica

Andrej Žnidarčič

3. maj 2024

* Največja neumnost? Res?

FIDE je drugič razpisala serijo Circuit, ki bo dala dva igralca za naslednji turnir kandidatov (2026).

Prva izvedba je povzročila veliko hude krvi, saj so se pravila – vtis je že takšen - spreminjala med potekom serije. Tokrat se zdijo pravila dodelana, vendar zlasti vrhunskim šahistom projekt nikakor ne zadiši. Svoje pomisleke so na omrežju X že izrazili Kramnik, Giri, Caruana in veliko drugih. Slednji je objavil tvit brez dlake na jeziku: “FIDE Circuit je verjetno najbolj neumna stvar, kar sem jih kdaj videl.”

Je komentar ‘finega dečka svetovnega šaha’ objektiven ali gre zgolj za tarnanje, ker je nekdo s prsti posegel v marmelado zaprte kaste? Glede serije Circuit ne bom hitel z brezpogojnim navdušenjem. Toda vnaprejšnje omalovaževanje serije, ki samo do vključno letošnjega avgusta obsega več kot 30 vrhunskih turnirjev v vseh oblikah šaha, je zanikanje pomembnega deleža šahovskega življenja. Če so v življenju samo kralji, postane dolgočasno. Četudi se motim, bom zapisal: “Živel Circuit”!

CIRCUIT

KANDIDATI