* 3. STRAN

 

* KOLEDAR * SKUPNI SEŠTEVKI

* REZULTATI * RATINGI

* RAZPISI  * LIGE  * POVEZAVE 

* RAZMIŠLJANJA

* ŠAH. ZVEZA SLOVENIJE

* ŠAHIST.SI – TURNIRJI

 

 

● 12. PORTOROŽ OPEN Kadetski turnir ● FIDE Arbiter's Seminar

 

Portorož/ Bernardin

14. – 21. 7. 2018

ODPRI/ OPEN

 

 

chess show goes on

 

Zgonik:

13. Kraški turnir 2018

28. 4. – 1. 5. 2018

info

 

 

 

 Memorial Gašimova, Šamkir, 18. – 28. april 2018

Giri ugnal Navaro

- Preostale partije remi

- 7. krog: Carlsen - Topalov

 

Veselin Topalov, Bolgarija

 

V Šamkirju se odvija 5. memorial Vugarja Gašimova. Nastopa 10 vrhunskih igralcev, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

 

* Po včerajšnjem prostem dnevu se je turnir nadaljeval s šestim krogom. Celo točko je vknjižil Anish Giri, ki je bil boljši od Davida Navare. Preostale partije so se končale z delitvijo točk. Topalov je ostal na vrhu, Giri pa se je pridružil Carlsenu na drugem mestu. Danes veliki derbi: Carlsen – Topalov!

 

 REZULTATI

 

* PARI 6. KROGA

Radžabov – Wojtaszek remi

Karjakin – Carlsen remi

Topalov – Mamedov remi

Giri – Navara 1-0

Ding Liren – Mamedžarov  remi

 

* VRSTNI RED PO 6. KROGU:

4.0 – Topalov

3.5 – Carlsen, Giri

3.0 – Radžabov, Ding Liren, Mamedov, Karjakin

2.5 – Mamedžarov, Wojtaszek

2.0 – Navara

 

* PARI 7. KROGA

Mamedžarov – Radžabov

Navara – Ding Liren

Mamedov – Giri

Carlsen – Topalov

Wojtaszek - Karjakin

 

URADNA STRAN

 

 

 

 Članarina 2018

 

Šahovsko društvo Piran

Po sklepu upravnega odbora ŠD Piran z dne 22. februarja 2018 znaša članarina za leto 2018 25 evrov. Poravnate jo lahko na TRR: 10100-0034632584

 

Šahovsko društvo Izola

Po sklepu upravnega odbora ŠD Izola z dne 22. februarja 2018 znaša članarina za leto 2018 15 evrov. Poravnate jo lahko na TRR: 10100-0035635273

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mini pogovor z Damijanom Vrčonom

»Približati se ljubiteljem šaha ...«

 

 

Poročali smo, da spletni portal PubWars prireja PubWars šahovsko ligo, ki se bo od 19. maja naprej odvijala v pubih, kavarnah, kava barih in drugih vsakdanjih zbirališčih šahistov. K udeležbi so vabljene poljubno sestavljene tričlanske ekipe z našega širšega območja. O zanimivi ideji smo se pogovarjali z Damijanom Vrčonom, ob Dmytru Levashu nosilcu projekta.

 

 

Spoštovani Damijan, zanima me, kako sta z Dmytrom prišla na idejo šahovske lige v gostinskih lokalih?

 

Predvsem so me tej ideji postopoma približevala udeleževanja na uradnih tekmovanjih. Problem, ki ga vidim, je, da sem dobil občutek, da so koncipirana bolj po meri organizatorjev tekmovanj, sodnikov, zveze, kot pa igralcev. Za amaterje so bila preveč časovno obremenjujoča (devet dni za ligo), tudi finančno (6 igralcev in s tem povezana logistika), in pa, bili smo pod pritiskom vedno bolj natančnih pravil (zamujanje, spremembe postav, telefoni, wc-ji ...) ...       

 

 

V razpisu je praktično pojasnjeno vse. Kljub vsemu, lahko na kratko ljubiteljem kraljevske igre še malce približaš projekt? Najbrž stavita na bolj sproščeno atmosfero in družabni moment, ki ju prinaša šahiranje »sredi življenjskega vrveža«?

 

Ja, tako nekako. Pa ni nujno, da gre izključno za gostinske lokale, lahko so tudi druga zbirališča ljudi vseh starosti. Kljub bolj sproščenemu okolju, vseeno ne pričakujem kakšnega »razvrata«. Pravila igre in fairplay vendarle ostajajo temelj!

 

 

 

Vse podrobnosti o ligi dobite na uradni strani, kjer lahko avtomatično tudi prijavite svojo ekipo. 

PUBWARS

 

 

 

Spletna stran PubWars, ki je uradni organizator, »gradi« pa jo Dmytro, se hitro razvija in je vse bolj opazna. Očitno je pomemben element v projektu. Če se ne motim, sta načrtovala organizacijo tekmovanj v različnih igrah, ne samo šahu, denimo v biljardu, kalčetu, pikadu ipd. Kako tukaj stojijo stvari?

 

Šah je področje, ki ga poznam, kjer nama je najlažje začeti. Če se bo ta poskus posrečil, bova seveda zavihala rokave in se poskusila tudi na drugih področjih. 

 

 

Šahisti smo nemirne duše. Ideje se rojevajo vsak trenutek in nam ne dajo miru. Tudi pričujoča šahovska liga se je lahko rodila le v mislih zapriseženega šahista. Kaj ti pomeni šah?

 

Malo v šali, malo zares, rekel bi, da je šah izbral mene. In zdaj me čvrsto drži. 

 

 

Pogovarjal se je:

Andrej Žnidarčič  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Šah v Domnu

Osmi turnir pospešenega prvenstva Pirana

- Igralni čas: 10 + 5

 

 

Mirč Grein – vodilni v skupnem seštevku prestižnega tekmovanja

 

Danes se vračamo v Domen. Na vrsti je osmi turnir pospešenega prvenstva Pirana. Po sedmih turnirjih vodi Grein pred Flegom in Žerjalom. Nastop sta napovedala Marko Ribičič in Metka Štih.

Hvala za najave. Vabljeni! 

* Začetek ob 19. uri.

 

INFO/ NAJAVE

 

 

 

 Postojna

Škrbec in Slejko

- Nastopilo 10 igralcev

 

 

 

Na torkovem hitropoteznem turnirju v hotelu Kras je nastopilo 10 igralcev. Po 8 točk sta osvojila Leon Škrbec in Vladimir Slejko, sledi Jure Hajna s 7 točkami.